Potkulaudat nopeasti ilman toimituskuluja! Hyödynnä ammattilaisten vinkit ja asiantuntemus!


Potkukelkkailun lajitietoutta

Perinteinen talvilaji joka on kaikilta osin varsin monipuolinen. 

Raitukseltaan vastaa kovimmillaan murtomaahiihtoa, mutta esim. jäällä on mahdollista liikkua oikeinkin helposti nautiskellen ja silti matka taittuu.

Edullinen harrastaa ja välinehuolto yksinkertaista. 
Multialla järjestetään säännöllisesti lajin MM-kilpailut, jossa potkitaan jääradalla. 
Perinteiset kilpailumatkat jäällä ovat 200m, 2000m ja maraton.  
Lisäksi Kuopion Finland Ice maratonilla on potkittu vuosittain 100km SM kilpailu. 
Potkukelkkailu koiran kanssa on myös erittäin suosittu harrastus ja lajissa myös kilpaillaan. (SP1 luokka) Kaikkiin talviolosuhteisiin löytyy tätä nykyä sopiva potkukelkka.

Potkukelkka kulkuvälineenä

Potkukelkka on alun perin kehitetty pienten kuormien kuljettamiseen talvella.  Myös pienten päivittäisten välimatkojen kulkemiseen se on ollut tärkeä apuväline jo satoja vuosia. Suksiin verrattuna potkukelkalla pääsee etenemään heikommassakin lumitilanteessa.

Potkukelkkailu jäällä 

Perinteisesti potkukelkkaa ovat jäällä käyttäneet kalastajat ja hylkeenpyytäjät.
Sittemmin jääkelkkailusta on tullut myös kova urheilulaji ja kilpailumuoto. 
Nykyään on saatavilla myös erikseen jääpotkimiseen tarkoitettuja ns. jääjalaksia jotka ovat perinteiseen jalakseen verrattuna kapeampia ja joissa sivuttaispito on hyvä.

Potkukelkkailu maastossa ja tiellä

Potkukelkka sopii myös vaihtelevaan maastoon mainiosti. 
Kovapolanteiset pikkutiet ovat todella upeita potkia. 
Jyrkät alamäetkään eivät haittaa, sillä potkukelkkoihin suunnitellulla Tuplajarrulla vauhtia saa tarvittaessa sopivasti hillittyä. Potkukelkkamalliston jousitetulla ja hyvin kääntyvällä Esla Adventurella on hienoa potkia myös epätasaisilla ja haastavemmilla alustoilla. Esimerkkinä kovaksi tamppautuneet metsäpolut ja kelkkaurat.

Potkukelkkailu koiran kanssa

Tällä hetkellä kaikkein suosituin harrastus potkukelkan kanssa on kelkkailu koiran kanssa. Käytännössä koira vetää valjaissa potkukelkkaa ja ohjastaja auttaa matkantekoa potkien. 
Mainio harrastus yhden ja kahden koiran kanssa.

Lajissa myös kilpaillaan. (SP1 luokka) Yksi koira vetää ja itse autetaan matkantekoa potkien.  
Lajissa matkat 2-5km. Kainpo on alusta asti kehitellyt potkukelkkoihin koiravarusteita, jotta harrastaminen koiran kanssa sujuisi mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.

Välineet potkukelkkailuun

Potkukelkat

Potkukelkkoja on käytännössä kolme eri tyyppistä. 
Perinteinen puinen potkukelkka. 
Teräksinen tai alumiininen ns. kilpakelkka Kickspark tai Kickspark MAX. 
Tuoreimpana kelkkatyyppinä Esla Adventure joka on suunniteltu ennen kaikkea koiraharrastukseen.

Potkukelkan jalakset

Potkukelkassa on pääsääntöisesti nykyään jalaksina jousiteräksestä valmistetut ja sivusuuntaan taipuvat teräsjalakset.Teräsjalakset toimivat kovalla lumi alustalla sellaisenaan upeasti ja ovat niissä olosuhteissa parhaat mahdolliset. Mikäli alusta on pehmeä tai uutta lunta paljon, on teräs jalaksen päälle mahdollista asentaa muoviset liuku- tai hankijalakset. Silloin potkukelkan käyttöaste laajenee merkittävästi. Kapeat jääjalakset ovat oikea valinta potkimiseen lumettomalla jäällä tai retkiluistelu-urilla. Oikealla jalasvalinnalla ja jalasten hoidolla potkimisesta tulee paljon nautittavampaa.

Muut varusteet potkukelkkailuun

Potkukenkä tai liukueste

Tärkeä asia potkukelkkailussa on, että potku ei lipsu. Hiljalleen voi potkia ihan normaalilla talvikengällä, mutta kun aletaan potkimaan vauhdikkaammin, niin silloin pito auttaa matkan etenemisessä. Kuntopotkimisessa riittää nastalenkkari tai kengän päälle laitettava liukueste. Vauhdikkaammassa potkimisessa on syytä hankkkia vähintään kengän päälle asennettava erikoisvalmisteinen Sparkkonen jossa pito-ominaisuudet huomattavasti tavallisia liukuesteitä parempi.  Kilpapotkimisessa jäällä on pitkillä piikeillä varustettu piikkari on ainoa vaihtoehto. Koirapotkukilpailuissa maksimi piikin pituus nastalenkkarissa on 2mm.

Jarru

Mikäli tarkoituksena potkia koiran kanssa tai mäkisillä reiteillä, niin potkukelkkaan suunniteltu Tulpajarru on välttämätön lisävaruste. Kovapintaisella lumella tai jäisellä alustalla potkukelkkaa on muutoin mahdotonta pysäyttää nopeasti.

Moottorikelkka hanskat/lapaset

Pitkävartiset moottorikelkkailuun suunnitellut lapaset antavat parhaan suojan sormien kylmettymiseen.

Naskalit (jääpotkimiseen)

Ehdottomasti oltava kaulassa aina kun potkitaan järven tai meren jäällä.

Tuura (jääpotkimiseen)

Jäällä retkeillessä jäätuuralla voi paikoitellen tunnustella kuinka paksua jää on heikoilta vaikuttavissa paikoissa.

Talvipotkiminen teknillisesti

Talvipotkimiseen pätevät samat teknilliset vinkit kuin kesällä potkulaudankin kanssa.
Kuitenkin vauhdikkaammin potkittaessa on talvipotkussa otettava huomioon muutama nimenomaan potkukelkkailussa huomioitava seikka. 
Ensimmäinen on, että vartalon painopiste on oltava keskellä tukijalkaa tai muuten kelkka alkaa puoltamaan eikä mene suoraan.  
Toinen asia on, että ylävartalo on pidettävä vakaana ja käsillä ei saa tehdä kampeavia liikkeitä. Potkukelkan ohjaus on paljon herkempää kuin potkulaudan.  ja jäällä potkiessa tämä vielä korostuu.

Vinkkejä talvipotkimiseen kohdassa oppaat ja ohjeet/potkukelkkailu