Potkulaudat nopeasti ilman toimituskuluja! Hyödynnä ammattilaisten vinkit ja asiantuntemus!


Potkulautailun lajitietoutta

Potkulautailu on monipuolinen ja fyysisesti kokonaisvaltainen laji. Rasitukseltaan vastaa murtomaahiihtoa.

Potkulautailu on edullinen harrastaa ja välinehuolto on yksinkertaista.

Suurimmat harrastajamäärät Tsekeissä.  Lajissa järjestetään vuorovuosin Euroopan- ja   Maailmanmestaruuskilpailut. Lisäksi vuosittain kilpaillaan myös Euro-Cup kilpailuja.

Kilpailumatkoina ovat sprintti, keskimatka ja maraton. Kansainvälinen lajiliitto IKSA (www.iksaworld.com)

Yleisimmin käytetty potkulauta on suomalainen Kickbike, jonka Hannu Vierikko kehitti 90-luvun alussa potkukelkkailun kesäharjoitteluvälineeksi.  Suomen harrastajamäärät ovat pieniä, mutta kärjen taso on kova.

Koiran kanssa potkimisesta on tullut erittäin suosittu harrastus- ja kilpailumuoto ympäri Eurooppaa ja myös suomessa. 

Potkulauta kulkuvälineenä

Potkulauta on ikivanha kulkuneuvo ja sitä on käytetty ennen kaikkea pienten etäisyyksien kulkemiseen ja pieniin siirtymiin. Se on kaupunkioloissa huomattavasti polkupyörää kätevämpi kulkuneuvo. Liikkeelle lähtö helppoa ja jalan saa nopeasti maahan. 

Maantiepotkiminen 

Potkulautailun perinteisin kilpailumuoto. Potkulaudalla on jo vuosisadan ajan kilpailtu maantiellä vaihtelevilla matkoilla.

Nykyään kilpailuissa pääsääntöisesti matkoina sprintti, keskimatka (criterium) ja maraton. Kuntoilijoille maantiepotkulautailu on todella monipuolinen ja hyvä lajivalinta. 

Maastopotkiminen 

Potkulauta sopii myös maastokäyttöön mainiosti.

Maavara näyttää pieneltä, mutta tekniikkaa- ja myös ylävartaloa hyödyntämällä potkulaudalla selvittää samat esteet kuin polkupyörälläkin. Mitä vaikeampi maasto, sitä lähemmäs potkulaudalla pääsee huippupyöräilijöitä.

Potkulautailu koiran kanssa 

Tällä hetkellä kaikkein suosituin harrastus potkulaudan kanssa. Koira joko vetää potkulautaa tai sitten juoksee (ravaa) potkulaudan sivulla. Sivulla ravuutus on hyvä perus kuntoilumuoto kaikille koirille. Vedätys taas on lyhyt kestoista teholiikuntaa.  Vedätyksessä myös kilpaillaan maailman laajuisesti. 

Alamäkipotkulautailu 

Potkulautailu muodoista kaikkein tuorein. Hyvällä joustokeulalla ja leveällä astinlaudalla varustetulla alamäkipotkulaudalla (Gravity) voi laskea samoja reittejä kuin downhill polkupyörilläkin. Tämä laji tekee vasta tuloaan.

Välineet 

Harrastukseen pääsee hyvin mukaan jo n. 500e investoinnilla. Arvokisoissakin on mahdollista korjata voitto n. 2000e välineellä ja se on monessa lajissa mahdottomuus.

Vaikka potkulautaan laittaisi kalliita osia ja hiilikuitua kuinka paljon tahansa ei se juurikaan matkantekoa enää tietyn pisteen jälkeen nopeuta.

Potkulautoja löytyy tällä hetkellä laidasta laitaan ja pienellä kartoituksella jokaiselle varmasti omaan käyttötarkoitukseen sopiva.

Tärkeintä on miettiä mitkä ovat omat tavoitteet ja missä aikoo potkia.

Mikäli himoitset potkia maantielenkkejä ja toisaalta välillä käydä crossaamassa vaikeassa maastossa, niin kannattaa hankkia molempiin tarkoituksiin oma laite. Kompromissi ratkaisut eivät pidemmän päälle oikein toimi jos lajista haluaa saada kaiken irti.

Tavoitteellisen potkijan arsenaali on melkeinpä 4-5 potkulautaa.

Sähköpotkulaudat (isopyöräiset) ovat myös monelle varteen otettava vaihtoehto ja antavat paljon mahdollisuuksia. 

Potkulaudan ja kypärän lisäksi kannattaa panostaa myös hyvään potkukenkään. Potkukengän tulee maantiellä olla kannastaan matala, jäykkäpohjainen ja kevyt. Kengän pohja tulee olla myös mahdollisimman pitävää materiaalia.  (Vinkki: Ammattikäytössä esim. jäykkäpohjaisen pikajuoksu- tai pituushyppypiikkarin pohjasta on hiottu piikkipesät pois ja tilalle on liimattu kiipeilykenkien pohjakumia päkiä alueelle. Tämä on todettu kaikkein parhaaksi vaihtoehdoksi maantiepotkimiseen.)

Maastopotkimisessa paras kenkä on sopivasti kuvioitu maasto tai suunnistuskenkä.

Perus potkimisessa normaali ulkoilu/ juoksukenkä riittää vallan mainiosti.

Lisää potkutekengistä kohdasta Oppaat ja ohjeet / potkukengän valinta

Yksi hyödyllinen lisävaruste on myöskin jalkapalloilijoilta tuttu kehräsluun suojus, joka vaimentaa mukavasti aina silloin tällöin takahaarukkaan iskeytyvää nilkkaa. 

Välinehuolto

Välinehuolto on yksinkertaisista.  Riittää kun huolehtii, että renkaissa on sopivasti painetta hyvän rullauksen maksimoimiseksi ja ajoittain tarkastaa jarrujen säädöt. Kerran vuodessa kannattaa myös vaijerit ja laakerit voidella ja potkulauta muutoinkin perus huoltaa.  Jos huolto kuitenkin tuntuu hankalalta itse tehdä, niin Kainpolla on tarjolla laadukasta huoltopalvelua. (linkki)

Potkiminen teknillisesti

Potkutekniikan opettelu on potkimisen osa-alueista ehkä kaikkein merkittävin, oli tarkoituksesi sitten potkia kuntoilumielessä tai tähdätä kansainvälisiin kilpailuihin.

Tasosta riippumatta edes jonkinlainen tekniikkakoulutus on syytä käydä, sillä sen turvin välineen kanssa liikkumisesta muodostuu huomattavasti nautinnollisempaa.  Kainpo tarjoaa myös potkuvalmennusta. (linkki) 

Potkulautailijan tulee hallita sujuvasti perus potkutekniikat- ja lisäksi jalanvaihtotekniikat, jotta lajia on mukava harrastaa.

Suuri syy lajin pieniin harrastajamääriin on puutteellisella tekniikalla tehty lajikokeilu, jonka jälkeen laji tuntuu niin raskaalta, ettei siihen enää sen koommin palata.

Kunto ominaisuudet on helppo rakentaa sen jälkeen, kun tekniikkapuoli on kunnossa.

Lihaskestävyys- ja nopeus ominaisuuksien harjoittaminen on myös isossa roolissa tavoitteellisella potkulautailijalla. 

Katso lisää potkutekniikkavinkkejä kohdasta Oppaat ja ohjeet /potkulautailu