Potkulaudat nopeasti ilman toimituskuluja! Hyödynnä ammattilaisten vinkit ja asiantuntemus!


Koirajuoksu (Canicross)

Koirajuoksussa koira kytketään vetovaljaista juoksijan vetovyöhön joustavalla vetoliinalla.

Koirajuoksu on valjakkourheilun helpoin ja edullisin laji aloittaa. Se on mukava, kaikenikäisille sopiva kuntoilulaji, jossa voi myös kilpailla.

Kaiken rotuisilla koirilla on mahdollista harrastaa koirajuoksua, vaikka työmotivaatiossa ja fyysisessä suorituskyvyssä on toki eroja. Koirajuoksun avulla on helppo opetella koiran kanssa vetämisen perustaidot vaikka tuleva laji olisikin esim. pyörä, hiihto tai potkulautailu.

Huipputasolla canicross on äärimmäisen vaativa ja kova laji. Tämä on luokista selkeimmin myös eniten urheilijan kuntoa mittaava laji. Vain kova kansallisen tason juoksija voi lajissa pärjätä kansainvälisesti mikäli myös koira on riittävän hyvä. Huippukoiran on tässä lajissa oltava iso, vahva ja työmotivaatioltaan kova.  Etenemisvauhti on muihin lajeihin verrattuna koirajuoksussa hitaampaa ja vedettävä taakka koiralle näin ollen painavampi. Kovalla motivaatiolla varustettu koira pystyy tähän. Canicrossin huipulla täytyy pystyä n. 5km:n matka juoksemaan maastossa n. 2.30min/km keskivauhtia. Canicrossissa naisille ja miehille on omat sarjat. Kilpailtava matka kilpailuissa n. 4-6km

Mitä varusteita tarvitaan koirajuoksuun?

Vetovyö
Hyvän vetovyön tulee olla istuva ja sallia laajat liikeradat. Oikeanlainen vyö pysyy paikallaan ja edesauttaa pitämään juoksuasennon ryhdikkäänä. Kilpailuissa vetovyö täytyy olla varustettu avokoukulla tai paniikkilukolla. Selkäpuolelta vyön tulee olla vähintään 7cm levyinen.

Vetoliina
Koirajuoksussa tulee olla joustava vetoliina, joka vähentää nykäisyjä ja tekee harrastuksesta miellyttävän sinulle ja koiralle. Täyteen mittaan venytetyn vetoliinan pituus on lajissa hyvä olla n. 2-2,5m. Virallisissa kilpailuissa vetoliinan pituus ei saa ylittää 2,5 metriä.  Vetoliinan urheilijan puoleisessa päässä ei saa olla metallista lukkoa tai kiinnikettä, ettei se vahingoita koiraa liinan mahdollisesti irrotessa.

Valjaat
Koiralla tulee olla vetämiseen suunniteltu vetovaljas, joka tarjoaa koiralle vapauden liikkua jättäen hengitystiet vapaiksi.

Muut varusteet koirajuoksuun
Urheilijalla suojalasit on hyvä varuste. Koiran tassuista lentää ajoittain yllättävän paljon hiekkaa ja kiviä myös koirajuoksussa. Hyvin istuvat ja pitävällä pohjalla varustetut juoksukengät ovat paras valinta kengiksi. Tietyillä keleillä ja alustoilla koiralle on hyvä laittaa tossut suojaamaan anturoita.

Kun käytät varusteita, jotka on kehitetty juoksuun/koirajuoksuun, niin voit turvallisesti keskittyä nauttimaan itse lajista koirasi kanssa.