Potkulaudat nopeasti ilman toimituskuluja! Hyödynnä ammattilaisten vinkit ja asiantuntemus!


Koirahiihto (SW/SM)

Koirahiihdossa koira- tai koirat kytketään vetovaljaista hiihtäjän vetovyöhön joustavalla vetoliinalla.

Koirahiihto on hieno ja mukava laji mikäli omaat jonkinlaista hiihtotaustaa ja sinulla on ajan tasalla oleva hiihtokalusto. Koirahiihto on erittäin hyvä talvinen kuntoilumuoto, jossa voi myös kilpailla.

Kaiken rotuiset ja -kokoiset koirat voivat harrastaa koirahiihtoa, kunhan ne ovat terveitä ja sopivan ikäisiä vetolajeihin. Sinun tulee kuitenkin aina säätää vauhti ja matka koirasi kykyjen ja koon mukaan ja antaa koiran päättää nopeus.

Huipputasolla koirahiihto on vaativa ja kova laji. Se mittaa ennen kaikkea koiran kestävyysominaisuuksia ja työmotivaatiota, koska hiihdettävät matkat ovat varsin pitkiä verrattuna sulanmaan lajeihin. Myös juoksualusta on monesti pehmeä ja maasto mäkistä.  Koirahiihdossa kevytrakenteinen ja sitkeä koira pärjää yleisesti parhaiten. Koirahiihdossa naisille ja miehille on omat sarjat. Kilpailtava matka kilpailuissa n. 5-20km

Koirahiihdossa kilpaillaan myös kahden koiran luokassa. Kilpailuissa yhtenä koirahiihdon muotona on myös pulkkahiihto (PW/PM) jossa hiihtäjän ja koiran välissä on pulkka jonka paino on suhteutettu koiran painoon. Tässä lajissa kilpaillaan Suomessa harvakseltaan.

Mitä varusteita tarvitaan koirahiihtoon?

Vetovyö
Hyvän vetovyön tulee olla istuva ja sallia laajat liikeradat. Oikeanlainen vyö pysyy paikallaan ja edesauttaa pitämään asennon ryhdikkäänä. Kilpailuissa vetovyö täytyy olla varustettu avokoukulla tai paniikkilukolla. Selkäpuolelta vyön tulee olla vähintään 7cm levyinen.

Vetoliina
Koirahiihdossa tulee olla joustava vetoliina, joka vähentää nykäisyjä ja tekee harrastuksesta miellyttävän sinulle ja koiralle. Täyteen mittaan venytetyn vetoliinan pituus on lajissa hyvä olla n.3m. Virallisissa kilpailuissa vetoliinan pituus ei saa ylittää 3 metriä. Vetoliinan urheilijan puoleisessa päässä ei saa olla metallisia lukkoja tai kiinnikkeitä.

Valjaat
Koiralla tulee olla vetämiseen suunniteltu vetovaljas, joka tarjoaa koiralle vapauden liikkua jättäen hengitystiet vapaiksi.

Seisinki
Kahden koiran kanssa vedettäessä on kaulapantojen väliin hyvä laittaa seisinki. Silloin koirat pysyvät lähempänä toisiaan eivät kierrä esim. puuta eri puolilta. Kilpailuissa seisinki on pakollinen varuste kahden koiran luokissa.

Muut varusteet koirahiihtoon
Urheilijalla hiihtolasit ovat järkevä varuste suojaamaan silmiä koiran tassuista sinkoavilta lumipaakuilta ja viimalta Tavoitteista riippuen kannattaa miettiä myös minkä verran on valmis satsaamaan hiihtokalustoon.  Tietyillä keleillä ja alustoilla koiralle on hyvä laittaa tossut suojaamaan anturoita.

Kun käytät varusteita jotka on kehitettyhiihtoon/koirahiihtoon, niin voit turvallisesti keskittyä nauttimaan itse lajista koirasi kanssa.